Tips om elektriciteit te besparen

Energie bespaar tips

Tips om energie te besparen

Wist je dat een huishouden jaarlijks 3.300 kilowattuur elektriciteit gebruikt?  Als je een beetje zuinig bent kun je je energierekening flink verlagen. Wij hebben 10 tips voor jou!

1. Gloeilampen inruilen voor ledlampen (scheelt minstens 85 euro per jaar)

Vervang alle gloeilampen door ledlampen en bespaar tientallen euro’s per jaar op stroom. Als je geen verlichting nodig hebt zet deze dan ook uit. Veel mensen laten onnodig licht branden.

2. Kouder wassen (scheelt minstens 30 euro per jaar)

Tegenwoordig hebben de meeste wasmachines een zogenaamde eco stand. Maak hier gebruik van! De meeste energie van een wasmachine die wordt gebruikt komt door het verwarmen van het water.  Als u voortaan kouder was dan scheelt dit meteen in de portemonnee. Als u kiest voor een lager temperatuur, moet de machine wel langer wassen. Lees meer bij de consumentenbond.

3. Pomp vloerverwarming vernieuwen (scheelt 110 euro per jaar)

Als u vloerverwarming hebt dan kunt u hierop ook aanzienlijk besparen. De meeste pompen beschikken maar over 1 stand en deze pompen staan de hele dag op vol vermogen te pompen ook al staat de verwarming niet eens aan. Nu zijn er inmiddels veel modernere vloerverwarmingspompen te koop die hier veel anders mee omgaan. Omdat hier meerdere standen op zitten bespaart u dus meer dan 100 euro per jaar. Als je nog een oude pomp hebt en deze niet wilt vervangen, zet hem dan in de zomer gewoon uit.

4. Liever geen wasdroger maar een droogrek (scheelt 80 euro per jaar)

Wist u dat een wasdroger per keer gemiddeld 1 euro aan stroom gebruikt?  Dat kan flink oplopen in een jaar! Als u dan toch perse een droger wilt hebben, let dan goed op het energielabel en als het kan kies er eentje met een warmtepompdroger.

5. Oude koelkast de deur uit (scheelt 65 euro per jaar) 

Oude apparaten vreten stroom en zijn ook nog eens slecht voor ons milieu. Het is dus slim op de koelkast eens te vervangen voor een nieuwe en niet te wachten totdat deze helemaal de geest geeft. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor je wasmachine, vriezer, wasdroger en televisie. De meest apparaten zijn tegenwoordig een stuk zuiniger dan een aantal jaren geleden.

 6. Ventilatiebox vernieuwen (scheelt 75 euro per jaar)

Heeft u nog een oude (wisselstroom) ventilatiebox? Wat als ik u zeg dat deze meer energie kost dan een koelkast en wasmachine bij elkaar! Dan kunt u eens overwegen deze te vervangen door een moderne ventilatiebox op gelijkstroom. Deze is tot wel 10 maal zuiniger. Kassa!

 7. Decoder van televisie  (scheelt tot 125 euro per jaar)

Let op het stroomverbruik van de decoder/ontvanger van uw televisie. Deze wordt over het algemeen in standby gezet en gebruikt dan ook nog veel stroom. Als het kan zet deze dan ook uit. Heeft u een box met ingebouwde harde schijf? Deze gebruikt tot wel 4 maal meer stroom.

8. Stekkers uit stopcontact bij apparaten (scheelt 65 euro per jaar)

Veel apparaten beschikken alleen over een standby stand en kunt u niet uitzetten met een schakelaar. Om deze volledig uit te schakelen moet u de stekker uit het stopcontact halen. Denk hierbij aan uw televisie, computer en stereo met randapparatuur en keukenapparatuur zoals een magnetron. Ook opladers die in het stopcontact zitten kunt u het beste eruit halen. Deze blijven namelijk stroom gebruiken. Voornamelijk de oude opladers.

9. Vriezer regelmatig ontdooien (scheelt 10 euro per jaar) 

Een vriezer moet u regelmatig ontdooien om zo ijsvorming te voorkomen. IJsvorming op het vrieselement moet u proberen te voorkomen want dit kost energie! De temperatuur van de vriezer kunt u het beste instellen op -18 graden. Ontdooien doe je het beste in de koelkast. Dit scheelt ook allemaal weer in energie.

10. Thermoskan gebruiken (bespaar 10 euro per jaar)

Het koffiezetapparaat gebruikt veel stroom en met name de warmhoudplaat. Als de koffie is gezet kun je deze het beste in een thermoskan gieten. Op deze manier kan het koffiezetapparaat uit. Hetzelfde geldt natuurlijk voor thee. Het hete water direct in de thermoskan. Zo hoeft u de waterkoker niet telkens aan te zetten voor een kopje thee.

Gerelateerde berichten